Мой кабинет

Для активации аккаунта, перейдите по ссылке, отправленной на Ваш электронный адрес

При изменении почты на Ваш текущий адрес будет отправлено письмо для подтверждения изменения.
Новый адрес не будет активирован до подтверждения со старого адреса.
Выйти

На англомовному порталі Dexerto з’явилася стаття-інтерв’ю з СЕО NAVI Євгеном Золотарьовим. Великий текст наповнено купою матеріалу, цікавого тільки тим, хто знає про війну тільки з іноземних новин, тому ми переклали лише цікаві та важливі відповіді і пропонуємо їх вашій увазі.

На обкладинці інтерв’ю за спиною Золотарьова автори розмістили російського гравця у VALORANT Дмитра Ілюшина. Відмінна демонстрація на англомовну аудиторію російського наратива «кіберспорт поза політикою».

Про працівників NAVI

Багато кіберспортивних талантів NAVI та членів вищого керівництва переїхали в інші країни, але більшість співробітників залишилися в Україні. Деякі навіть воюють в українській армії. (Вони досі не звільнені, хоч і не працюють, і робота чекатиме на них після закінчення війни, запевняє Золотарьов.) «Ми нікого не звільнили через війну, — гордо каже Золотарьов. «Усі почуваються настільки добре, наскільки це можливо, враховуючи обставини».

Про VALORANT та нові дисципліни

Потрапляння NAVI у франшизну лігу VALORANT в очах Золотарьова — це гучна перемога для організації, не тільки тому, що це стало результатом місяців наполегливої ​​роботи в безпрецедентних обставинах, але також тому, що партнерська програма Valorant пропонує «найвищий потенціал» у кіберспорті на цей час.

З початку війни NAVI скорочує кількість кіберспортивних ігор, у яких вони змагаються, на цей час в клубі 12 команд (три з яких у CS:GO і дві у Valorant). Золотарьов каже, що не бачить багато можливостей в інших дисциплінах, де ще немає NAVI, за винятком League of Legends, але команда не готова туди інвестувати, бо йдеться про десятки мільйонів доларів, а зараз наступає «кіберспортивна зима». 

«У нас були деякі переговори щодо [входу] в LEC», — визнає він. «Але, як ви знаєте, ціни на слоти LEC надзвичайно високі. Зараз у нас немає планів щодо LEC. Ми подивимося і побачимо, як йтимуть справи далі.

«На цю мить ринкові тенденції досить негативні, спонсорських грошей стає менше для всіх учасників ринку: клубів, турнірних операторів, студій та видавців. Зараз не найкращий час для інвестицій понад 30 мільйонів»

Про прибутковість NAVI 

NAVI все ще заробляють гроші не дивлячись навіть на війну в Україні. Команда стала менше заробляти від спонсорів, проте збільшила частку доходу від співпраці з лігами і видавцями ігор. «Не так давно спонсорські кошти становили 80-90 відсотків загального доходу NAVI. Зараз цей показник наближається до 50 відсотків», — каже Золотарьов.

«Значна частина доходів припадає на доходи ліги», — каже він. «Ми є партнерами BLAST і ESL. У нас є партнерська програма в Rainbow Six, PUBG, Brawl Stars тощо.

«Ми співпрацюємо з видавцями майже в усіх іграх, у яких у нас є склади і ми отримуємо частку доходу від них. Зараз ми не настільки залежні від спонсорства і наша бізнес-модель набагато збалансованіша, ніж раніше».

«Ми були прибутковими з 2020 року, коли у нас був шестизначний прибуток. 2021 рік був рекордним за всіма показниками, і ми збільшили наш прибуток у десять разів порівняно з 2020 роком. Минулий рік був не таким успішним, але ми змогли зберегти семизначний прибуток, і ми прогнозуємо такий самий прибуток і на 2023 рік. Ми більш ніж живі, я б сказав».

Про те, чому змінили російський склад з VALORANT на міжнародний

Рішення перейти від російськомовного складу до міжнародного проекту є частиною амбітної програми, спрямованої на підвищення глобального статусу NAVI. Контент навколо команди Valorant буде створюватися лише англійською мовою — «навіть якщо це англійська з акцентом», — зазначає Золотарьов, — це зроблено для того, щоб отримати вигоду від аудиторії гри.

Про українськомовний контент

Команда не хоче втрачати українське коріння, тому організація докладає зусиль, щоб виробляти більше українськомовного контенту навколо академій CS:GO та Dota 2.

«Ми завжди будемо українським клубом», – каже Золотарьов. «Але водночас ми хочемо бути глобальним брендом».

Про українські склади та купівлю росіян

«Чесно кажучи, це складна тема, але я не розумію, як ми могли б купити гравця з російського клубу, навіть якщо вони прикриваються вірменськими прапорами», — говорить Золотарьов з посиланням на Virtus.pro. «У довгостроковій перспективі, звичайно, ми хочемо зосередитися на українських талантах, і це видно з нашого проекту академії, яка наразі складається лише з українських гравців.

«Але для таких змін потрібен час. Ми знаємо, що не можемо поставити 16-річних в основний склад. Їм потрібно провести кілька років у системі, щоб зрозуміти, що від них хочуть, зрозуміти правила гри. 

Про відмінність NAVI від великих міжнародних клубів

«Причина, чому ми не створили альянс або спільноту стрімерів полягає в тому, що ми працюємо в нашому рідному регіоні, де монетизація одного глядача дуже відрізняється від того, як це працює в Північній Америці.

Про міжнародні академії

«Ми хочемо бути клубом, де будуть грати найкращі українські гравці. Водночас ми будуємо глобальний бренд, тож є шанс, що ми будемо розглядати міжнародних гравців у всіх дисциплінах. Відносно скоро проекти нашої академії можуть стати міжнародними».

Про перспективи українського кіберспорту

«Якщо війна закінчиться цього року, ми як українські геймери повернемося сильнішими. Але чи буде це заморожений конфлікт на багато років, я не знаю. Але я хочу залишатися позитивним».


Коментар Gameinside: CEO NAVI досить чітко окреслив декілька важливих речей, з яких можна зрозуміти поточну ситуацію в команді та напрямок її руху у майбутньому. Також між слів дуже добре читається ряд речей, які вже давно стали очевидними тим, хто постійно слідкує за NAVI.

  • Останні роки клуб заробляє мільйони доларів і це не змінилося навіть під час війни;
  • Клуб не вірить в українських гравців, принаймні тих, що не вийшли з їх академії; 
  • Клуб не вірить у перспективи українськомовного контенту, тому розвиває його лише для галочки у своїх академіях з CS та Dota 2;
  • Клуб все ще орієнтується на регіон СНД, як на свій, саме тому клуб і робить весь основний контент російською мовою;
  • Свої академії клуб планує перетворити з українських на міжнародні, тобто розвиток українського кіберспорту NAVI знову не сприймає, як свій борг перед країною, український кіберспорт для них лише матеріал для заробітку; 
  • Клуб знову маніпулює аудиторією, бо, з одного боку не може купити гравця у номінально вірменської організації, а з іншого вільно бере у свої лави нових росіян під час війни;

Читайте також: Після виключення Росії з міжнародного спорту країна-агресор інвестує мільярди в розвиток кіберспорту, щоб використовувати його в політичних інтересах

Материалы по теме

NAVI вдруге поспіль вилетіли з першого дивізіона DPC EEU. Virtus.pro ганебно познущалися над суперниками

NAVI відмітилися черговим антирекордом в Dota 2. Клуб примудрився двічі поспіль вилетіти з першого в другий дивізіон ліги DPC Східної Європи. Здавалося б це неможливо фізично, бо вилетівши в другий дивізіон команда має грати в ньому, але NAVI обхитрували систему і просто зробили рокірування, помінявши назву другої спонсорованої ними команди, яка пройшла в перший дивізіон,

Дитячі забавки — NAVI та Virtus.pro спокійно грають один з одним, але ігнорують логотипи та назви суперників

Кіберспорт в черговий раз демонструє свою абсолютну незрілість. Команда NAVI без страждань сумління та бойкотів грає проти російської команди Virtus.pro, яку спонсорує путінський олігарх, проте називає VP у своїх соціальних мережах їх підсанкційною назвою Outsiders, хоча всі турнірні оператори зняли з VP всі санкції.  При цьому NAVI продовжують використовувати логотип Outsiders, хоча всі вже використовують

Forbes випустило розслідування, яке говорить, що власник NAVI Максим Кріппа є одночасно власником букмекера GGbet і студії Maincast

Українське видання Forbes випустило розслідування, в якому йдеться про зв’язки власника NAVI Максима Кріппи з букмекерською компанією GGbet та студією кіберспортивних трансляцій Maincast.

NAVI виграли другу зустріч в головній європейській лізі VALORANT — Champions Tour 2023: EMEA League

0

NAVI обіграли команду Giants Gaming у другому матчі Champions Tour 2023: EMEA League. Таким чином чорно-жовті крокують далі з рахунком 1-1 по матчах. Попереду у команди ще 7 зустрічей в груповій стадії.