Мой кабинет

Для активации аккаунта, перейдите по ссылке, отправленной на Ваш электронный адрес

При изменении почты на Ваш текущий адрес будет отправлено письмо для подтверждения изменения.
Новый адрес не будет активирован до подтверждения со старого адреса.
Выйти

Український клуб Natus Vincere підтвердив чутки, які ходили останнім часом і повідомив про підписання команди PuckChamp, яка нещодавно виборола квоту в перший дивізіон ліги DPC Східної Європи.

Таким чином NAVI все ж будуть представлені в першому дивізіоні, просто переназвавши PuckChamp на NAVI. Основну ж команду NAVI, яка після провалу в першому сезоні DPC ганебно впала в другий дивізіон, нещодавно розпустили і її замінить команда NAVI Junior. Позитивна новина — останнього гравця колишнього складу — росіянина swedenstrong, навколо якого NAVI намагалися будувати чергову нову еру, виставлено на трансфер. 

«Сьогодні ми раді повідомити про підписання ростера PuckChamp — він представлятиме клуб у першому дивізіоні. Наш слот у другому дивізіоні займуть NAVI Junior. Упевнені, що завдяки можливості грати з сильними суперниками, наші хлопці зможуть істотно пришвидшити свій прогрес.

Останній гравець минулого ростера — Георгій «swedenstrong» Зайналабідов — виставлений на трансфер. Дякуємо Георгію за час у NAVI і бажаємо удачі в майбутньому», — повідомили на своєму сайті NAVI. 

Взагалі про те, що команда PuckChamp — це дочірній проект NAVI чутки ходили вже останні пару років. Багато хто з коментаторів та аналітиків говорили про те, що проект фінансується NAVI і є своєрідним аеродромом українського клубу. 

Оновлення складу NAVI, в якому тепер вперше з 2014 року немає росіян, може здатися позитивною новиною, проте це так тільки на перший погляд. Насправді ж замість росіян в NAVI прийшли українські колаборанти!

Протягом 2021 року і навіть на початку 2022 року NAVI і PuckChamp з певною регулярністю беруть участь у лізі путінського олігарха Усманова D2CL. В цій лізі виступають насамперед російські колективи, проводить її підрозділ холдингу ESForce Epic Esports Events, а висвітлює також частина ESForce — студія RuHUB. 

Після початку повномасштабного вторгнення і NAVI і PuckChamp перестають виступати в російській лізі. Відтоді відбулося 10 сезонів ліги, останній з яких закінчився у грудні 2022 року. Проте в лізі продовжують виступати декілька українців, які вважають, що кіберспорт поза політикою і не сприймають Росію, як ворога. Серед цих хлопців і майбутні гравці PuckChamp, а тепер і NAVI — Максим shigetsu Попадинець і Максим mellojul Пньов. 

Станом на 24 лютого, коли почалася велика війна, Пньов грав в російській команді Gambit і ще кілька місяців продовжував грати під цим тегом в складі з росіянами. Майбутній кері NAVI грав за команду, що належить російському МТС у 8, 9, та 10 сезонах D2CL, які йшли всю весну 2022 року. Судячи з усього гравця не засмучувала гра разом з росіянами в російській лізі, яка фінансується путінським олігархом. Після розпуску Gambit через санкції, гравець перейшов у ще одну російську команду One Move, де разом з росіянами і білорусами відіграв 13, 14 та 16 сезони D2CL, а також грав відбіркові на TI 11. 

Шлях mellojul на професійній сцені

Єдиним спонсором команди був російський букмекер компанія PARI, яку українець разом з тіммейтами додавав до свого нікнейму в офіційних матчах.

Російський клуб One Move з українцем mellojul в складі хизується запрошенням на 16 сезон ліги D2CL

Росіяни пишаються виступом українця в їх складі в соціальній мережі ВК.

Після програшу кваліфікації на The International власник One Move у командному блозі спілкується з українцем, який єдиний відсутній на буткемпі, що проходить на території РФ і каже: «Братик, я Макс тобою сильно пишаюся, ти прям красень, пісечки не вистачило».

На відбіркових на The International 11 українець грає з припискою до ніку PARI — це реклама нового російського букмекера, який є єдиним партнером One Move.

За час гри в One Move українець поклав до свого кармана тільки призовими близько 12 тисяч доларів, скільки він отримував від росіян зарплатні нам нажаль не відомо.  

Інший гравець NAVI ще один Максим не надто відстав від колеги. До переходу у PuckChamp Максим Shigetsu Попадинець грав в команді cybercats, після початку повномасштабного вторгнення українець встиг зіграти за російську команду чимало турнірів і аж п’ять сезонів ліги D2CL (8,9, 12,14 та 15 сезони). З 24 лютого 2022 року гравець в складі з росіянами поклав у власний карман близько семи тисяч доларів, не враховуючи зарплатню.  

Хоча PuckChamp офіційно ніколи не була частиною NAVI, чутки про це ширилися дуже давно на найвищому рівні. Про це навіть пише V1lat в новині про підписання NAVI нового складу без росіян. 

Опосередковано про зв’язок між NAVI і PuckChаmp каже і те, що після початку повномасштабної війни обидві команди відмовилися від участі у D2CL, також PuckChаmp у себе на сторінці заявляє, що не є кіберспортивною організацією, а є командою і на рекламі в неї лише один спонсор — спільний з NAVI букмекер, що працює в Росії — компанія GG.bet.

Хоча PuckChаmp і перестала грати лігу D2CL (вірогідно вже тоді NAVI готували плацдарм для рокірування), вона продовжила активно вести свою сторінку в забороненій в Україні російський соціальній мережі VK, яка належить тому самому власнику, що і ліга D2CL. В той час, як NAVI були змушені піти з VK через репутаційні ризики, їх проксі, на пряму не пов’язана з чорно-жовтими, продовжила активну діяльність в російській соціальній мережі. 

Оформлення сторінки PuckChamp в соціальній мережі VK з унікальним повідомленням, що вони не є кіберспортивною організацією.

PuckChаmp активно вели свою сторінку в ВКонтакте і навіть робили новину про склад з українцем Максим shigetsu Попадинецем наприкінці минулого року. Сторінка PuckChаmp в VK нараховує 7732 учасника, активна і рекламує GG.bet. 

Пост про оновлення складу команди від 9 грудня 2022 року.

Висновки

Чутки про підписання PuckChamp клубом NAVI ходили ще після провалу чорно-жовтих на відбіркових до The International 11, проте тоді керівництво NAVI вочевидь вирішило дати команді ще один шанс. Після вильоту основного складу в другий дивізіон в NAVI просто не залишалося інших варіантів, як розкрити карти. 

Нажаль, замести сліди в чорно-жовтих не вийшло, хоча ми сумніваємося, що вони намагалися це зробити. Як бачимо, і нові «українські» гравці команди замазані по самі вуха грою в російських лігах з росіянами за російські гроші і PuckChamp відзначилася роботою з VK і рекламою GG.bet в Росії, при цьому NAVI не можуть все списати на російську організацію, бо тоді їх звинуватять в купівлі складу у росіян. Саме тому в соціалках PuckChamp є унікальний напис, що вони не організація, а просто команда, тобто NAVI нічого у росіян не купували! 

Правда тепер виходить, що NAVI підписали команду, яка працювала з соціальною мережею олігарха Алішера Усманова, а нещодавно, який прикрий прокол, ще й взяла участь в турнірі іншого російського букмекера BetBoom — турнірі BetBoom Xmas Show з призовим фондом в 50 тисяч доларів. 

В турнірі грала купа російських команд, в тому числі і Virtus.pro, фінансувався турнір пов’язаним з керівництвом Росії букмекером BetBoom, а PuckChamp грала в ньому вже з українцем shigetsu в складі.

Склад ери колаборантів в  NAVI

Команда NAVI (перший дивізіон)

 Максим «shigetsu» Попадинець (кері)
 Максим «mellojul» Пньов (мід)
Абдімалік «Malik» Сайлау (офлейн)
Даніал «Danial» Алібаєв (підтримка)
Арман «Malady» Оразбаєв (повна підтримка)

Команда NAVI Junior (другий дивізіон)

Тарас «gotthejuice» Лінніков (кері)
Річард «Ri4man» Калніньш (мід)
Юрій «pma» Проц (офлейн)
Тамір «daze» Токпанов (підтримка)
Станіслав «Riddys» Мітрошкін (повна підтримка)

Іван «Artstyle» Антонов (тренер)

Читайте також: BetBoom анонсувала серію турнірів з величезним призовим фондом. Пояснюємо, чому ці турніри є частиною російської пропаганди

Материалы по теме

Maincast зібрав понад 1 мільйон гривень на шоу-матчі для допомоги полку Азов

Українська студія кіберспортивних трансляцій Maincast провела благодійний шоу-матч з метою зібрати гроші на автомобілі для розвідників. В грі брали участь як відомі кіберспортсмени, так і відомі українські футболісти та бійці з Азову.

Українські команди стрімко злетіли в оновленому світовому рейтингу з CS:GO

0

Оновився світовий рейтинг з CS:GO і майже всі українські команди покращили свої місця. NAVI залишаються лідерами в Україні, проте у світі займають 4 місце, не змінивши позиції з останнього оновлення. Лідерами у світі залишаються G2.

BLAST підписали на Мейджор три бренди важкого алкоголю. У 2016 році на ці граблі вже наступали Weplay

Напередодні Мейджора в Парижі BLAST підписали одразу три алкогольні бренди, які належать французському концерну Pernod Ricard. Це чи не перша інтеграція виробників важкого алкоголю у великий кіберспорт і вона може мати великі репутаційні ризики для данського турнірного оператора.

Американський клуб TSM може розпустити всі склади, проте все ще сподівається відродити напрям CS:GO

0

Один з найбільших і найвпливовіших клубів світу TSM знаходиться на межі закриття. Про це повідомило видання Sports Business Journal. Джерела SBJ повідомили, що клуб знаходиться за крок від закриття всіх своїх складів в різних кіберспортивних дисциплінах.