Мой кабинет

Для активации аккаунта, перейдите по ссылке, отправленной на Ваш электронный адрес

При изменении почты на Ваш текущий адрес будет отправлено письмо для подтверждения изменения.
Новый адрес не будет активирован до подтверждения со старого адреса.
Выйти

До річниці початку повномасштабної війни в Україні США опублікували черговий пакет санкцій, до якого увійшов і хрещений батько російського кіберспорту, колишній власник холдингу ESForce і команди Virtus.pro Антон Черепенніков.

В останні роки Черепеніков відійшов від кіберспорту і займався розробкою систем моніторингу «Цитадель» — програмно-апаратного комплексу, який дозволяє слідкувати за тим, що робить населення країни в мережі інтернет, соціальних мережах, а також контролювати мережу відеокамер і відслідковувати та встановлювати особи розшукуваних. 

На офіційному сайті Департаменту США про санкції щодо Черепеннікова написано наступне. 

Департамент призначає кілька фізичних та юридичних осіб, пов’язаних із виробництвом апаратного забезпечення та розробкою програмного забезпечення для систем оперативно-розшукових заходів Росії (SORM), відповідно до Розділу 1(a)(i), для роботи в технологічному секторі економіки Російської Федерації та інших пов’язаних з ним підрозділах. SORM дозволяє збирати в Росії внутрішні та зовнішні розвідувальні дані, відстежувати та придушувати інакомислення і його було встановлено на окупованих територіях України для подальшої допомоги спробам Росії інтегрувати території України до Росії.

Антон Андрійович Черепенніков входить до списку відповідно до розділу 1(a)(iii)(C) за те, що він був або є керівником, посадовою особою, старшим виконавчим службовцем, або членом ради директорів Citadel. Черепенніков є кінцевим бенефіціарним власником і керівником «Цитаделі».

Черепенніков є головним ідеологом так званого СНГ-кіберспорту. Саме його холдинг ESForce свого часу, завдяки багатомільйонним інвестиціям путінського олігарха Алішера Усманова, фактично монополізував весь кіберспорт в Росії та так званому СНД. Вже після початку війни у 2014 році, Черепенніков зміг взяти піл контроль український клуб NAVI і викупив контрольний пакет клубу SK, акумулювавши у своєму портфоліо три великі клуби одночасно. Пізніше холдинг втратив контроль над клубом через обмеження VALVE і турнірних операторів, проте у 2017 році логотип NAVI красувався на штаб-квартирі ESForce Yota Arena у Москві, про що Черепенніков робив пост у своєму твіттері. 

На нашу думку, ще у 2015, а може і у 2014 році знайомий з Усмановим Черепенніков запропонував олігарху створити конгломерат, який акумулює всю аудиторію кіберспорту і геймінгу на пострадянському просторі. Це б дозволило повністю контролювати кіберспорт, просувати ідеї братніх народів СНД, впливати на всю кіберспортивну спільноту під соусом наративу, що кіберспорт поза політикою. При цьому вже тоді Антон займався розробкою апаратно-програмних рішень, за допомогою яких держава могла глобально слідкувати як за власним населенням, так і за громадянами інших країн.

В той час, як Черепенніков потрапив під міжнародні санкції, а більшість юнітів холдингу ESForce або номінально змінити власника, або знизили активність, державна машина РФ тільки підсилила свій вплив на кіберспорт. 

На зміну підсанкційному холдингу прийшли чисельні проекти, які вочевидь розвиваються не заради комерційної вигоди. В Росії вкладаються мільярди рублів в розвиток проекту «Ігри майбутнього», масово проводяться турніри та ліги з великими призовими фондами, але без жодного спонсора і з незрозумілим фінансуванням. 

Читайте також: Переклад та аналіз ключових тез з інтерв’ю CEO NAVI Євгена Золотарьова для портала Dexerto

Материалы по теме

Maincast зібрав понад 1 мільйон гривень на шоу-матчі для допомоги полку Азов

Українська студія кіберспортивних трансляцій Maincast провела благодійний шоу-матч з метою зібрати гроші на автомобілі для розвідників. В грі брали участь як відомі кіберспортсмени, так і відомі українські футболісти та бійці з Азову.

Українські команди стрімко злетіли в оновленому світовому рейтингу з CS:GO

0

Оновився світовий рейтинг з CS:GO і майже всі українські команди покращили свої місця. NAVI залишаються лідерами в Україні, проте у світі займають 4 місце, не змінивши позиції з останнього оновлення. Лідерами у світі залишаються G2.

BLAST підписали на Мейджор три бренди важкого алкоголю. У 2016 році на ці граблі вже наступали Weplay

Напередодні Мейджора в Парижі BLAST підписали одразу три алкогольні бренди, які належать французському концерну Pernod Ricard. Це чи не перша інтеграція виробників важкого алкоголю у великий кіберспорт і вона може мати великі репутаційні ризики для данського турнірного оператора.

Американський клуб TSM може розпустити всі склади, проте все ще сподівається відродити напрям CS:GO

0

Один з найбільших і найвпливовіших клубів світу TSM знаходиться на межі закриття. Про це повідомило видання Sports Business Journal. Джерела SBJ повідомили, що клуб знаходиться за крок від закриття всіх своїх складів в різних кіберспортивних дисциплінах.