Мой кабинет

Для активации аккаунта, перейдите по ссылке, отправленной на Ваш электронный адрес

При изменении почты на Ваш текущий адрес будет отправлено письмо для подтверждения изменения.
Новый адрес не будет активирован до подтверждения со старого адреса.
Выйти

Стало відомо за скільки російська група компаній VK продала головний російський клуб Virtus.pro вірменським інвесторам. Російське видання «ВЕДОМОСТІ» повідомило, що згідно з фінансовим звітом VK, клуб було продано за суму в 174 мільйони рублів (2,27 мільйона доларів США). 

У звіті йдеться про те, що сума майже відповідає балансовій вартості активу у 161 мільйон рублів, тобто номінально VK заробили на угоді 13 мільйонів рублів. Клуб було продано інвесторам з Вірменії, які ніколи раніше не мали жодного відношення до індустрії кіберспорту і займалися готельним бізнесом.

Нагадаємо, що клуб Virtus.pro був головним активом  холдингу ESForce, якій пізніше було приєднано до групи компаній VK. Всі названі активи належали путінському олігарху Алішеру Усманову. Свого часу власник команди Антон Черепенніков отримав інвестиції в тому числі на розвиток клубу в десятки разів більші ніж сума угоди з продажу, а саме 100 мільйонів доларів США. 

Більшість експертів ринку, принаймні в Україні, вважає, що продаж VP є маніпуляцією, спрямованою на вивід клубу з під міжнародних санкцій, які обмежили використання назви і логотипу клубу на міжнародних турнірах, заборону просування спонсорів тощо. Непрямим підтвердженням цієї думки є і те, що тепер VP очолює Ніколай Петросян, який пішов на пониження з посади голови холдингу ESForce до посади голови клубу VP, що не виглядає логічним, а скоріше нагадує введення зовнішнього управління у лише номінально вірменський клуб.

Про те, що клуб залишився російським говорить і його позиціювання. В клубі грають майже тільки російські гравці, на всіх аналітичних порталах він позиціюється як російський, а всі акаунти у соціальних мережах клубу ведуться російською мовою. Клуб тісно взаємодіє з іншими юнітами холдингу ESForce — просувається в інформаційному полі, бере участь в турнірах холдингу.

Питання викликає і сума продажу клубу, до якого входить сім складів у кількох дисциплінах. Навіть враховуючи всі обставини, пов’язані з війною в Україні, кіберспортивною зимою та фінансовою кризою, сума у 2,27 мільйона доларів виглядає сильно заниженою. Вона не надто мала, щоб вважати угоду фейковою, проте вочевидь занижена, можливо у кілька, а може і кілька десятків разів. 

Іншу думку, мабуть, мають основні турнірні оператори та розробники ігор. Після виведення Virtus.pro з холдингу Алішера Усманова, клуб позбувся майже всіх міжнародних санкцій. На сьогодні склади клубу виступають без обмежень майже у всіх дисциплінах і тільки чоловічий склад з CS:GO продовжує виступати під тимчасовою назвою Outsiders, проте, за чутками, турнірні оператори вже розглядають питання зняття і цих останніх обмежень.

Читайте також: Рік тому українські кібердіячі зробили спільне звернення, намагаючись зупинити війну. Розповідаємо, як трансформувалася їх позиція протягом року.

Материалы по теме

Maincast зібрав понад 1 мільйон гривень на шоу-матчі для допомоги полку Азов

Українська студія кіберспортивних трансляцій Maincast провела благодійний шоу-матч з метою зібрати гроші на автомобілі для розвідників. В грі брали участь як відомі кіберспортсмени, так і відомі українські футболісти та бійці з Азову.

Українські команди стрімко злетіли в оновленому світовому рейтингу з CS:GO

0

Оновився світовий рейтинг з CS:GO і майже всі українські команди покращили свої місця. NAVI залишаються лідерами в Україні, проте у світі займають 4 місце, не змінивши позиції з останнього оновлення. Лідерами у світі залишаються G2.

BLAST підписали на Мейджор три бренди важкого алкоголю. У 2016 році на ці граблі вже наступали Weplay

Напередодні Мейджора в Парижі BLAST підписали одразу три алкогольні бренди, які належать французському концерну Pernod Ricard. Це чи не перша інтеграція виробників важкого алкоголю у великий кіберспорт і вона може мати великі репутаційні ризики для данського турнірного оператора.

Американський клуб TSM може розпустити всі склади, проте все ще сподівається відродити напрям CS:GO

0

Один з найбільших і найвпливовіших клубів світу TSM знаходиться на межі закриття. Про це повідомило видання Sports Business Journal. Джерела SBJ повідомили, що клуб знаходиться за крок від закриття всіх своїх складів в різних кіберспортивних дисциплінах.